Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn of een ontsteking met infectie.
Klachten
De volgende klachten komen voor bij een ingegroeide teennagel:
- Stekende pijn vooral bij druk
- Roodheid, warmte
- Zwelling
- Ontsteking
Oorzaken
Verschillende oorzaken kunnen leiden tot ingegroeide teennagels.
- De nagel
- Verkeerd knippen van de nagels: nagels te kort en te rond knippen i.p.v. recht, de hoeken van de nagels verwijderen, nagels afscheuren
- Vorm van de nagel: buisvormige nagel
- Druk op de teennagel
- Vorm van de teen: scheefstand van de teen: de teen kan licht gekanteld staan, waardoor de nagelrand bij het lopen te veel in de huid drukt.
- Schoenen: te kleine en te smalle schoenen
- Strakke kousen: nylonkousen
- Trauma: een stoot tegen de teen
Behandeling
Behandelingen bij lichte ingroei (eenvoudige behandeling door de podoloog)
- Tamponnage: De druk op de nagel wordt verminderd door de nagelrand op te hogen met een gaasje (copoline) onder de nagel.
- Nagelbeugel: Met een nagelbeugel wordt de gekromde nagelplaat gecorrigeerd. Een beugel wordt steeds op maat van de nagel vervaardigd en aangepast. De beugel wordt op de nagelplaat bevestigd om de kromming van de nagelplaat één- of tweezijdig te verminderen.
Behandeling bij ver ingegroeide nagel (Chirurgische ingreep)
Wanneer de patiënt regelmatig episodes van ontsteking en pijn ter hoogte van de ingegroeide nagel heeft, kan worden besloten de nagelwig te verwijderen. Met deze chirurgische ingreep willen we de nagel blijvend versmallen. De arts verwijdert de nagelrand en snijdt of krabt een stuk van de groeizone weg. Met enkele hechtingen bevestigt de arts de huid onder de resterende nagel. De ingreep gebeurt onder lokale of algemene verdoving.
Zoals bij iedere chirurgische ingreep zijn er ook verwikkelingen mogelijk bij het verwijderen van een nagelwig. Na de chirurgische ingreep bestaat er een beperkt risico op infectie en herval. Infectie wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij het optreden van infectie worden antibiotica gegeven en wordt het verband frequenter vervangen.
Nazorg
Hoogstand van het been is de sleutel tot succes in de herstelperiode. Dit moet zeker gebeuren de eerste dagen na de ingreep om zwelling, pijn en nabloeding te beperken. Hoogstand wil zeggen: voet hoger dan de knie en knie hoger dan de heup.
Pijnstillers kan u nemen afhankelijk van de last. Indien nodig kan u aanvullend ontstekingsremmers nemen, om de pijn onder controle te houden.
Het oorspronkelijke verband kan u best de volgende dag wisselen. Dagelijkse wondzorg: isobetadine Dermicum of zalf en nadien een droog verband. De huisarts mag de hechtingen na 2 à 3 weken verwijderen.